Žalúdočné vredy – Helicobacter pylori

Helicobacter pylori je baktéria, ktorá je zodpovedná za väčšinu zápalových ochorení sliznice žalúdka a dvanástnika a následne vredových ochorení žalúdka a dvanástnika. Dokázalo sa, že Helicobacter pylori je prítomný asi u 80% žalúdkových a asi u 95% dvanástnikových vredov. Jeho prítomnosť v sliznici gastrointestinálneho traktu skôr, či neskôr vyvolá tzv. chronický aktívny zápal – gastritídu, ktorá pri neliečení môže neskôr viesť až k rakovine žalúdka.

Nie každý, kto má v žalúdku Helicobacter pylori, má aj ťažkosti. Odhaduje sa, že tretina ľudí s ním prežije bez ťažkostí celý život. Rozhodujúcim faktorom sú samotné vlastnosti baktérie a samozrejme aj sila imunitného systému daného jedinca. Akútna gastritída často slúži ako varovný signál pre návštevu lekára, ak však dôjde k rozvoju chronického zápalu môže byť už neskoro. V počiatočných štádiách môže prítomnosť baktérie vyvolať len mierne tráviace ťažkosti, ktoré sa prejavia ako napr. bolesť v brušnej oblasti, nadúvanie, pocit slabého trávenia, pálenie záhy či bolesťou nezávislou na príjme potravy. Keďže najvyššie riziko zvrhnutia sa chronickej gastritídy po čase na rakovinu majú mladí ľudia, je nevyhnutné aby v prípade podozrivých príznakov postúpili preventívne vyšetrenie na Helicobactera v podobe dychového testu. Zákernosť rakoviny žalúdka spočíva v tom, že v čase, keď existuje takmer 100% - tná šanca vyliečenia, pacient nepociťuje žiadne príznaky.

Hlavná hypotéza o šírení baktérie hovorí o prenose z človeka na človeka kontaktom s jeho žalúdočným obsahom alebo obsahom stolice. Štúdie ukázali vysokú koncentráciu tejto baktérie vo vývratkoch alebo hnačkových stoliciach nakazených ľudí. Po vracaní sa Helicobacter pylori nachádza aj v slinách a dokonca v okolitom vzduchu. Prenos je teda najľahší pri blízkom rodinnom kontakte, dokázal sa zvýšený výskyt tohto mikróba najmä v rodinách s vredovou chorobu.

Súčasná odporúčaná liečebná schéma znamená užívať kombináciu troch liekov – dva druhy antibiotík a zároveň blokátor protónovej pumpy (liek, ktorý znižuje tvorbu žalúdočnej kyseliny, ktorá je pre túto baktériu doslova živnou pôdou). Niekedy je nutné použiť aj protektívne látky pri poškodenej žalúdočnej sliznici. Liečba obyčajne trvá 7 – 14 dní.

V prvej línii sú 3 možnosti liečby ochorenia trojkombináciou liečiv:

  1. Omeprazol alebo lansoprazol + klaritromycín + amoxicilín
  2. Omeprazol alebo lansoprazol + metronidazol + amoxicilín
  3. Omeprazol alebo lansoprazol + metronidazol + klaritromycín

Druhú líniu tvorí štvorkombinácia liečiv:

  1. Omeprazol alebo lansoprazol + bizmut subsalicylát+ metronidazol + doxycyklín

Kontrola úspešnosti liečby sa odporúča robiť buď vyšetrením stolice, alebo dychovým testom najneskôr 28 dní po ukončení liečby. Ak má však pacient vred, odporúča sa opätovná gastroskopická kontrola, pretože je potrebné skontrolovať či sa vred hojí. Vzorky vredov sa navyše posielajú na histologické vyšetrenie, aby sa vylúčil vredový nádor – rakovina žalúdka. Ak zlyhajú antibiotiká pacient môže siahnuť po alternatívnej liečbe. Príroda ponúka množstvo prostriedkov ničiť Helicobacter pylori ako je napríklad chioská masticha. To platí aj v prípade, keď lekári infekcie Helicobacter pylori neliečia pre nedostatok dôkazovo vzťahu k ochoreniu.

19 januára 2016
Diskusia k článku (2)
Eduard 11.3.2017 Reagovať
Chioská masticha je naozaj skvelý produkt prírody na helikobaktera, škoda, že sa mu v článku nevenujete viac. Na základe skúseností mnohých pacientov s helikobakterom, ktoré nájdete celkom pekne zosumarizované v tomto článku:
https://doplnky-stravy.heureka.sk/chios-masticha-v-cps-ch-40g-90-cps/poradna/?new#q104167
by som skúšal najprv mastichu a až potom nejaké línie trojkombinácie liečiv...
Eduard 11.3.2017 Reagovať
prepáčte, pomylil som si odkaz článku - tu sú MASTICHA SKÚSENOSTI:
http://mastichovekapsuly.sk/masticha-skusenosti/
Váš názor:
Vaše meno alebo prezývka:
Vložte overovací kód ako ho vidíte na obrázku (na veľkosti písma nezáleží):
Vybrané lieky
Nevybrali ste žiadny liek.
vyber
LiekInfo.sk používa súbory „cookie“ na zlepšenie používateľského komfortu. Pokračovaním vyjadrujete svoj súhlas s používaním našich súborov „cookie“.