Chlorella je jednobunková slakovodná riasa. Významná je najmä kvôli obsahu dôležitých látok ako aminokyseliny, vitamíny C, B, chlorella obsahuje viac vitamínu B12 ako hovädzia pečeň, minerály, chlorofyl, mastné kyseliny a vlákninu.
Hlavné účinky :
- Stimulácia imunitného systému
- Zvyšuje množstvo prospešných baktérií v čreve, upravuje tým mikroflóru, zlepšuje trávenie, a bráni podráždeniu žalúdka, hnačke
- Stimuluje rast a obnovu tkanív, pôsobí ochranne na bunky
- Znižuje cholesterol
- Upravuje hladinu cukru
- Je významým zdrojom horčíka
Kedy je vhodné užívať chlorellu?
- Pri žalúdočných a črevných poruchách: zápcha, diverkulitída, Crohnova choroba, žalúdočné vredy
- Astmatické záchvaty
- Vysoká hladina cholesterolu
- Vysoký krvný tlak
- Nízke hladiny vitamínu B12
- Predmenštruačný syndróm
- Pri krvácaní ďasien
- Detoxikácia organizmu
- Stimulácia tvorby červených krviniek
Aké sú riziká užívania chlorelly?
Chlorella je bezpečná ak sa užíva perorálne, po dobu maximálne dva mesiace.
Aké sú vedľajšie účinky?
- Plynatosť
- Hnačka
- Únava
- Nevoľnosť
- Zalúdočné kŕče
- Alergická reakcia
V súčasnoti nie je preukázené či je užívanie chlorelly bezpečné pre tehotné a dojčiace ženy.
Warfarín a chlorella
Warfarín je liečivo patriace do skupiny liečiv, ktoré znižujú zrážanlivosť krvi. Blokuje vitamín K, chlorella je bohatým zdrojom tohto vitamínu, môže teda antikoagulačný účinok warfarínu zniživať.
Jód a chlorella
Niektoré druhy chlorelly môžu obsahovať jód. Preto by sa pacieni s poruchami štítnej žlazy mali vyhýbať jej užívaniu.