
Rýchly štýl západného života nás núti žiť v rozpore s pravidlami prírody. Väčšinou sa stravujeme devitaminizovanými potravinami a každý symptóm bolesti liečime liekmi.
Ešte, že vedci bijú na poplach a upozorňujú, že voľné radikály rušia bunky a skracujú životy jednotlivcov. Zároveň upozorňujú, že tento proces sa dá zabrzdiť príjmom antioxidantov, minerálov a enzýmov a odporúčajú vracať sa k liečivým zdrojom blízkych k prírode.
Jedným z týchto zdrojov sú byliny. Byliny nám pomáhajú odolávať chorobám tým, že posilňujú náš imunitný systém.
Začnime vďačnou púpavou, ktorá kvitne zvyčajne od apríla do júna a niekedy opäť na jeseň.
Púpava (Taraxacum officinale auct. non Wigg.) je významná liečivá bylina. Zlepšuje trávenie a zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Jej kvety sa používajú na prípravu odvaru, ktorý znižuje vysoký krvný tlak a lieči zápchu.
Bylina má priaznivý vplyv aj na kardiovaskulárny systém. Odstraňuje únavu, priaznivo pôsobí na zápal močových ciest, pri bolesti žalúdka, dne, artritídy, cukrovky, ochorenie štítnej žľazy, vyplavuje toxíny z tela, zabraňuje paradentóze.
Mleté korene púpavy vynikajúco liečia popáleniny, vredy, preležaniny, hnisavé rany.
Šťava zo stopiek púpav zasa odstraňuje pehy, bradavice, starecké škvrny, kurie oká.
Dlhodobé profylaktické podávanie pri hypertenzii odborníci odporúčajú. Podáva sa výluh z 10 g sušených kvetov, zaliaty šálkou studenej vody a 15 minút dusené na miernom ohni. Prijímať je potrebné 4 krát denne po 1 lyžici.