
Či je tehotenstvo plánované, alebo nie, budúca mamička by mala myslieť na zdravie svojho bábätka ešte pred jeho narodením. V tomto období je vhodné doplniť do jedálnička kyselinu listovú, ktorá pôsobí ako prevencia výskytu vrodených porúch u bábätiek, hlavne vrodeného rázštepu chrbtice. Kyselina listová je dôležitá aj pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA, ktorá nesie genetickú informáciu, rast tkaniva a funkciu buniek.
Ako sa prejavuje jej nedostatok?
Hnačkami, nechuťou do jedla, slabosťou, chudnutím, bolesťami hlavy, búšením srdca či podráždenosťou. Ak jej žena neprijíma dostatok v tehotenstve, môže jej v prvých týždňoch hroziť riziko potratu, neskôr predčasného pôrodu, nízkej pôrodnej hmotnosti bábätka či už spomínaných vrodených defektov.
Aké je jej odporúčané množstvo?
Dospelí by mali stravou denne prijať 400 mcg kyseliny listovej, deti do 6 mesiacov 65 mcg a postupne stále vyššie množstvá. Budúce mamičky by mali prijímať 800 mcg denne.
Kde ju nájdeme?
Kyselinu listovú obsahuje zelená listová zelenina, brokolica, špenát, ružičkový kel, cuketa, kapusta, karfiol, reďkovka, mrkva, melón, banán, maliny, kvasnice, strukoviny, pšeničné otruby, celozrnné výrobky, hydina, bravčové mäso, vajcia, orechy, sója a pod.
Za normálnych okolností by sme mali mať dostatok kyseliny listovej z prijatej stravy, no počas tehotenstva je vhodné užívať doplnky výživy s obsahom kyseliny listovej. V porovnaní s prírodnou sa totiž ako doplnok vstrebáva do tela lepšie. Vhodné je poradiť sa so svojím lekárom a takisto v lekárni s lekárnikom.