Vitamíny sú životne dôležité substancie, ktoré si ľudský organizmus - až na malé výnimky - nemôže vytvárať sám. Preto sa nimi musí zásobovať potravou. Napriek tomu, že potrebné množstvá sú veľmi malé, ich nedostatok alebo chýbanie vyvoláva chorobné symptómy z dôvodu účasti vitamínov na regulácii procesov premeny: ľahšie príznaky nedostatočnosti sa nazývajú hypovitaminóza, a ťažké - avitaminóza.
Základné príčiny výskytu podobných symptómov u človeka sú:
- znížený príjem z dôvodu nepravidelného, resp. nedostatočného príjmu potravy (napr. u dospelých ľudí, pri diéte, alkoholizme a iných ochoreniach),
- poruchy spracovania vitamínov orgánmi tráviacej sústavy (napr. pri ochorení žalúdka a tenkého čreva, nečinnosť [stáza] žlčníka atď.),
- ničenie črevnej flóry antibiotikami,
- príjem určitých druhov liekov, ktoré dezaktivujú vitamíny,
- chronické ochorenia pečene,
- zvýšená potreba napr. počas tehotenstva a dojčenia, pri aktívnom športovaní atď.
Podľa rozpustnosti vitamíny delíme na rozpustné v tukoch a vitamíny rozpustné vo vode:
vitamíny rozpustné v tukoch: vitamíny rozpustné vo vode:
vitamín A vitamín B1
vitamín D vitamín B2
vitamín E niacín
vitamín K vitamín B6
vitamín B12
vitamín C
kyselina listová
kyselina pantoténová
biotín
Vo vode rozpustné vitamíny sa môžu vylučovať obličkami. Naproti tomu sa vitamíny rozpustné v tukoch môžu vylučovať do organizmu (najmä do pečene), takže môže dôjsť k nadbytku -
hypervitaminóze - to sa týka zvlášť vitamínov A a D.