Zisťovanie cukru v krvi sa vykonáva buď v krvi zo žíl, napr. pri odbere krvi z lakťového zhybu, alebo jednoduchšie a rýchlejšie odberom krvi z končeka prsta či ušného laloka.
U zdravých ľudí 100 ml krvi obsahuje 60 - 100 mg cukru nalačno. Po najedení by hodnoty nemali byť vyššie ako 140 mg/100 ml. Človek, ktorý má tieto hodnoty vždy v určitej miere zvýšené, je chorý na cukrovku. Niekoľkonásobne sa opakujúce hodnoty nad 120 mg/dl sú príznakom cukrovky !
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Normálne hodnoty
nalačno ( t. j. strava nie je prijímaná aspoň 12 hodín): 60 - 100 mg/dl
Za hraničné sa považujú hodnoty 100 - 120 mg/dl.
______________________________________________________________________
Zvýšené hodnoty
Zvýšené hodnoty cukru v krvi spravidla svedčia o cukrovke , pričom sa musí mať na zreteli, že jednorázovo zvýšená hodnota cukru v krvi ešte nedokazuje prítomnosť cukrovky. Zvlášť dôležitá je otázka v akom časovom intervale od posledného prijatia potravy sa vykonalo určovanie cukru v krvi. Po požití potravy, mimoriadne bohatej na uhľohydráty, sa môžu zistiť hodnoty cukru v krvi do 220 mg/dl bez podozrenia z cukrovky.
______________________________________________________________________
Znížené hodnoty
Najčastejšou príčinou výskytu znížených hodnôt cukru v krvi je predávkovanie liekmi, predpísanými na zníženie hladiny cukru v krvi (antidiabetiká). Nedostatok cukru môže byť vyvolaný aj nenasýtenosťou, vyčerpávajúcou fyzickou prácou, alkoholizmom a (veľmi zriedka) ochorením pankreasu alebo pečene.