Hladina cholesterolu a výskyt ochorenia srdca

Dr. Dwight Lundell MD: My lekári so všetkým naším vzdelaním, znalosťami a autoritou si často rozvinieme dosť veľké ego, ktoré nám sťažuje priznať, že sme sa mýlili. Takže tu je to. Otvorene sa priznávam, že som nemal pravdu. Ako kardiochirurg s dvadsiatimi piatimi rokmi praxe som vykonal viac ako 5 000 operácií srdca, a dnes prišiel deň, aby som  napravil svoj omyl lekárskymi a vedeckými faktami.

Veľa rokov som pracoval s ďalšími prominentnými chirurgmi označovanými za „tvorcov verejnej mienky“. Bombardovaní vedeckou literatúrou, stále na seminároch, sme my, tvorcovia verejnej mienky trvali na tom, že ochorenie srdca je jednoduchým dôsledkom zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi.

Jedinou prijateľnou liečbou bolo predpisovanie liekov na znižovanie cholesterolu v krvi a diéty s veľmi nízkym obsahom tukov. Pochopiteľne sme trvali na tom, že takáto diéta zníži hladinu cholesterolu a výskyt ochorenia srdca. Odchýlenie  sa od týchto odporúčaní  bolo považované  za kacírstvo a mohlo dokonca viesť k žalobe.

Nefunguje to!

Tieto odporúčania už nie sú vedecky ani morálne obhájiteľné. Pred niekoľkými rokmi sa zistilo že skutočným dôvodom ochorení srdca sú zápaly stien tepien a toto zistenie vedie pomaly k zmene spôsobov, kými budú ochorenia srdca a ďalšie chronické choroby liečené.

Dlho zavedené diétne odporúčania vytvorili epidémiu obezity a cukrovky, ktorých následky porážajú úmrtnosťou, ľudským utrpením a ekonomickými následky akúkoľvek epidémiu moru v histórii. Hoci 25% ľudí berie  drahé statiny, a hoci sme znížili množstvo  tuku v potrave, tento rok zomrie na ochorenia srdca viac Američanov  než kedykoľvek skôr.

Štatistici z American Heart Association ukazujú, že 75 miliónov Američanov trpí ochorením srdca, 20 miliónov má cukrovku a 57 miliónov je ňou ohrozených. Tieto choroby postihujú stále mladších a mladších ľudí v stále väčšom a väčšom množstve.

Jednoduchšie povedané , pokiaľ by neboli v tele prítomné zápaly, nie je možné , aby sa na stenách tepien usadzoval cholesterol a spôsoboval ochorenia srdca a mŕtvice. Bez zápalov by sa cholesterol pohyboval voľne v tele , ako to príroda zamýšľala. Sú to zápaly, kvôli ktorým sa cholesterol usadzuje.  Zápal nie je nič komplikovaného – je to jednoducho prirodzená obrana tela pred nepriateľmi, ako sú baktérie, toxíny alebo vírusy. Zápal je dokonalý vo svojej funkcii ochrany tela pred týmito bakteriálnymi a vírusovými votrelcami. Pokiaľ telo neustále vystavujeme zraneniam toxínmi alebo potravou , na ktorej príjem nie je prispôsobené, dôjde k niečomu , čomu sa hovorí chronický zápal. Chronický zápal je rovnako škodlivý, ako je akútny zápal prospešný.

Ktorý rozumný človek by sa vedome vystavoval potravinám a iným látkam, o ktorých vie, že poškodzujú jeho telo? Dobre, možno fajčiari, ale tí sa k tomu rozhodli dobrovoľne.

My ostatní sme sa jednoduchšie držali odporúčanej stravy, ktorá obsahuje nízke množstvo tukov a vysoké množstvo polynesaturovaných olejov a sacharidov bez toho, aby sme vedeli, že stále poškodzujeme svoje tepny. Toto opakované poškodzovanie vedie k vzniku chronických zápalov , ktoré vedú k ochoreniam srdca , mŕtviciam, cukrovke a k obezite. Ešte raz to zopakujem Poranenia a zápaly našich tepien spôsobuje nízkotučná diéta, ktorú nám celé roky odporúčala zdravotná veda.

Čo je najväčším vinníkom chronických zápalov? Je to jednoduché, je to prebytok jednoduchých vysoko spracovaných sacharidov (cukor, múka a všetky produkty, ktoré sú z nich vyrobené) a nadmerná konzumácia omega – 6 rastlinných olejov, ako je sójový, kukuričný a slnečnicový, ktoré obsahujú viaceré spracované potraviny.

Predstavte si na chvíľu , že drsnou kefkou opakovane prechádzate cez svoju kožu, dokiaľ nesčervená a nezačne takmer krvácať. Povedzme, že to budeme robiť niekoľkokrát denne celých päť rokov. Pokiaľ dokážete znášať bolestivé kefovane, budete mať na koniec na koži krvácajúcu opuchnutú časť, ktorej stav sa bude každým ďalším kefovaním zhoršovať. To je dobrý spôsob, ako si predstaviť proces zápalu, ktorý môže práve prebiehať vo vašom tele.

Bez ohľadu na to, kde k zápalu dôjde, či vo vnútri alebo na povrchu vášho tela, ide vždy o to isté. Pozrel som sa do tisícky a tisícky tepien. Chorá tepna vyzerá, ako by niekto vzal kefu a opakovane rozodieral jej steny. Niekoľkokrát denne vytvárajú potraviny , ktoré jeme, malé zranenia, na ktoré naše telo opakovane odpovedá tvorbou zápalov.

Aj keď máme radi sladkú chuť šišiek, naše telo na ňu odpovedá poplachom, ako by prišiel nepriateľ vyhlasujúci vojnu. Potraviny plné cukru a jednoduchých sacharidov, alebo spracované s omega – 6 olejmi, aby vydržali dlhšie v regáloch supermarketov, sú už dlhú dobu základom našej stravy. Tieto potraviny pomaly každého trávia.

Ako môže po konzumácii šišky dôjsť k tvorbe zápalu a chorôb? Predstavte si, že na klávesnicu svojho počítača vylejete sladký sirup, a získate predstavu o tom, čo sa stane vo vašich bunkách. Keď zjete jednoduché sacharidy ako cukor, hladina cukru v krvi rýchlo narastie. Ako odpoveď začne váš pankreas vylučovať inzulín , aby tento cukor presunul do buniek, kde bude uskladnený ako zásoba energie. Pokiaľ sú bunky plné a ďalšiu glukózu nepotrebujú,   odmietnu ju. Pokiaľ vaše plné bunky extra glukózu odmietnu, hladina cukru v krvi rastie, čo vedie k ďalšej produkcii inzulínu a cukor je premenený na tuk a uskladnený v tukovom tkanive.

Čo má toto všetko spoločné so zápalmi? Hladina cukru v krvi je udržiavaná vo veľmi úzkom rozsahu. Nadbytočné molekuly cukru sa totiž v krvi nadväzujú na rôzne bielkoviny, ktoré potom poškodzujú steny tepien. Tieto opakované poškodenia vedú k tvorbe zápalov. Keď si niekoľkokrát denne zdvihnete hladinu cukru v krvi, je to rovnaké, ako keby ste si rozodierali vnútrajšky vašich citlivých tepien.

Aj keď to nevidíte, buďte si istí, že sa to stáva. V priebehu dvadsiatich piatich rokov som videl viac ako 5 000 pacientov, ktorí mali jedno spoločné. – zápaly vo svojich tepnách.

Vráťme sa späť k šiške. Táto nevinne vyzerajúca dobrota obsahuje nielen cukor, ale bola tiež vysmažená v jednom z mnohých omega – 6 olejov, napríklad v sójovom. Zemiačky a hranolčeky sú vysmážané v sójovom oleji. Spracované potraviny sú vyrábané v omega – 6 oleji, aby sa predĺžila ich životnosť v supermarketoch .Hoci patria omega – 6 oleje medzi esenciálne- sú súčasťou každej bunkovej steny , ktorá kontroluje látkovú výmenu medzi vnútrajškom bunky a okolím – musia byť konzumované v správnom pomere k omega -3 olejom.

Pokiaľ sa táto rovnováha posunie v prospech nadbytočnej konzumácie omega – 6 olejov, bunkové membrány produkujú chemikálie nazývané cytokiny, ktoré priamo spôsobujú zápaly. Dnešná strava obsahuje extrémny nepomer medzi týmito olejmi . nerovnováha sa pohybuje medzi 15:1 až 30:1 v prospech omega – 6. To znamená obrovské množstvo cytokinov spôsobujúcich zápaly . Optimálny a zdravý pomer by mal byť 3:1.

Aby to bolo ešte horšie, nadbytočná váha , ktoré so sebou vďaka týmto potravinám nosíte, vedie k tvorbe preplnených tukových buniek, ktoré produkujú veľké množstvo protizápalových chemikálií, ktoré zhoršujú poškodenia spôsobené vysokou hladinou cukru v krvi. Proces, ktorý sa začal šiškou, sa premení v začarovaný kruh, ktorý vedie k ochoreniam srdca, vysokému krvnému tlaku a nakoniec k Alzheimerovej chorobe.

Nemožno utiecť pred skutočnosťou, že čím viac konzumujeme pripravených a spracovaných potravín, tým viac si každý deň pridávame k zápalom. Ľudské telo nebolo navrhnuté na spracovanie potravín plných cukrov a omega – 6 olejov.

Existuje iba jediný spôsob, ako možno zápaly odstrániť, a tým je návrat k potravinám blížiacim sa k ich prírodnému stavu. Na budovanie svaloviny potrebujete jesť viac bielkovín. Vyberajte si sacharidy, ktoré sú veľmi komplexné, ako je napríklad ovocie a zelenina. Obmedzte alebo eliminujte zápalové omega – 6 oleje ako kukuričný a sójový a spracované potraviny, ktoré ich obsahujú. Jedna lyžica kukuričného oleja obsahuje 7,280 miligramu omega – 6. Sójový ho obsahuje 6,940 mg. Používajte namiesto nich olivový alebo maslo vyrobené z mlieka kráv, ktoré sa živia trávou.

Živočíšne tuky obsahujú menej ako 20% omega – 6 a sú oveľa menej zápalové ako údajne zdravé rastlinné oleje. Zabudnite na „vedecké fakty“, ktorá vám bola po dlhú dobu vtĺkaná do hlavy. Vedecké fakty, podľa ktorých saturované rastlinné tuky spôsobujú ochorenia srdca v skutočnosti neexistujú. Vedecké fakty, podľa ktorých zvyšujú saturované tuky hladinu cholesterolu v krvi sú tiež veľmi slabé. A pretože vieme, že cholesterol nie je príčinou ochorenia srdca, sú dnes obavy zo saturovaných tukov ešte absurdnejšie.

Cholesterolová teória viedla k nízkotučným odporúčaniam, ktorá ďalej viedla k vzniku potravín, ktoré teraz spôsobujú epidémiu zápalov. Medicína urobila obrovskú chybu, keď odporúčala ľuďom, aby sa vyhýbali saturovaných tukom a uprednostňovali potraviny s vysokým obsahom omega-6 olejov. Teraz máme epidémiu zápalov tepien, ktorá vedie k ochoreniam srdca.

Čo môžete urobiť je dať prednosť skutočným potravinám, ktoré jedla vaša babička, a vyhnúť sa tým, ktoré nosia vaša matka z regálov supermarketu plných spracovaných potravín. Elimináciou zápalových potravín a pridaním esenciálnych živín z nespracovaných potravín môžete odstrániť poškodenie vašich tepien spôsobené dnešnej typickou stravou.

 

 Autor: Dr. Dwight Lundell MD

10 januára 2017
Diskusia k článku (3)
Kajo 9.7.2017 Reagovať
mamcholesterol beriem Ezetrol drzim dietu a nepomaha vobec ja vravim lekarom ze je to dedicne
tatranskylubos1@gmail.com 28.5.2017 Reagovať
Cholesterol a Ca
jozef................ 7.6.2017 Reagovať
vo febr..2017 som prekročil 86 rokov mam sice FIP ale mavam sa dobre zvyšeny cholesterol mi zisťovali stale no proti tomu som nikdy nebral nič
Váš názor:
Vaše meno alebo prezývka:
Vložte overovací kód ako ho vidíte na obrázku (na veľkosti písma nezáleží):
Vybrané lieky
Nevybrali ste žiadny liek.
vyber
LiekInfo.sk používa súbory „cookie“ na zlepšenie používateľského komfortu. Pokračovaním vyjadrujete svoj súhlas s používaním našich súborov „cookie“.