Antibiotiká – čo pri ich užívaní nejesť a nepiť

Účinok väčšiny antibiotík, ktoré v súčasnosti patria k najčastejšie predpisovaným liekom na Slovensku, býva  pri perorálnom podaní ovplyvnený jedlom a tekutinami. Niektoré sa užívajú na lačno, aby ich súčasný príjem s jedlom nepredĺžil vstrebávanie lieku, čo by viedlo k zníženiu maximálnej hladiny daného liečiva v tele. Iné pre dosiahnutie optimálnej absorpcie potrebujú potravu. Na ktoré potraviny si však treba dať pozor?

Alkohol

Medzi najčastejšie otázky pacientov, ktorým boli naordinované antibiotiká, patrí práve vhodnosť ich kombinácie s alkoholom. U väčšiny antibiotík interakcia s alkoholom nebola potvrdená, ale ako všade, aj tu existuje pár výnimiek.

Patrí medzi ne aj liek Entizol s obsahom metronidazolu. Alkohol je počas, a dokonca aj najmenej 48 hodín po ukončení liečby zakázaný. Prečo? Hrozí tu riziko tzv. antabusového efektu. Entizol brzdí enzým, ktorý odbúrava toxický produkt alkoholu – acetaldehyd, dochádza tak k jeho hromadeniu, čo vedie k symptómom ako sú bolesti hlavy, závrate, nevoľnosť, zvracanie, sťažené dýchanie ba hrozí až kolaps pri požití veľkého množstva alkoholu. K podobnej reakcii dochádza aj pri kombinácii s Biseptolom, prípadne niektorými injekčnými cefalosporínovými antibiotikami.

Alkoholu by sme sa mali vyvarovať aj pri užívaní tetracyklínov, ako sú Doxybene, Doxyhexal, Deoxymykoin. Alkohol zvyšuje činnosť pečeňového enzýmu zodpovedného za metabolizáciu doxycyklínu ,čo ma za následok rýchly rozklad liečiva, takže zvyčajná dávka na dosiahnutie terapeutickej koncentrácie nepostačuje. Na pozore sa treba mať aj pri užívaní tinidazolu, linezolidu a erytromycínu.

Existuje teda mnoho ďalších antibiotík, pri ktorých nedochádza k vzájomnej interakcii s alkoholom. Avšak, ani to vám k uzdraveniu nepomôže, ale môže to prispieť k únave a dehydratácii organizmu.

Mlieko a mliečne výrobky

Pri súčasnej konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov s niektorými antibiotikami dôjde k zníženiu ich vstrebania, a tým k poklesu účinnosti liečby. Mlieko a mliečne výrobky však nie je nutné úplne vynechať, iba dodržať najmenej 2 – 3 hodinový odstup od podania antibiotika. Jedná sa o antibiotiká zo skupiny tetracyklínov (Deoxymykoin, Doxybene, Doxyhexal) a fluorochinolónov (Abaktal, Cifloxinal, Ciplox, Ciprofloxacín, Ciphin, Ciprinol, Ciprolon, Medociprin, Gyrablock, Nolicin, Medofloxine, Ofloxin, Prixina, Zanocin).

Vitamín C

Pri užívaní prípravku s obsahom kotrimoxazolu (Biseptol) indikovaného pri liečbe bakteriálnych infekcií, je vhodné vylúčiť vysoké dávky vitamínu C, ako aj kyslé potraviny, ako citrusové plody a šťavy z nich. Konzumácia väčšieho množstva týchto potravín, by mohla viesť k zvýšeniu nežiaducich účinkov.

Vzhľadom na rozmanitosť spektra antibiotických prípravkov, sa nedá všeobecne poukázať na potraviny a nápoje, ktorých konzumácii je potrebné v čase liečby sa vyhýbať. Každé antibiotikum môže byť ovplyvnené inou časťou nášho jedálnička a preto aby sa predišlo zníženiu účinnosti liečby alebo zvýšeniu výskytu nežiaducich účinkov, je nevyhnutné dbať na pokyny lekára alebo lekárnika.

02 marca 2016
Diskusia k článku (0 príspevky)
Váš názor:
Vaše meno alebo prezývka:
Vložte overovací kód ako ho vidíte na obrázku (na veľkosti písma nezáleží):
Vybrané lieky
Nevybrali ste žiadny liek.
vyber
LiekInfo.sk používa súbory „cookie“ na zlepšenie používateľského komfortu. Pokračovaním vyjadrujete svoj súhlas s používaním našich súborov „cookie“.